Facebook

Bačovou cestou v Papradne sa vydali aj župani

PAPRADNO. Bačova cesta je projekt, ktorého cieľom je propagácia zdravých ovčích produktov, ľudovej architektúry a folklórnych súborov, ktoré k tejto lokalite neodmysliteľne patria.

Záštitu nad podujatím v Papradne prevzali župani Trenčianskeho a Žilinského samosprávneho kraja spolu s obecným úradom.

Program pre všetkých

Všetci, ktorí prešli Bačovou cestou, mohli načrieť nielen do krás salašníctva, ale i ochutnať tradičné slovenské špeciality.

Deti očarila jazda na koni a rôzne hry, dospelých tóny ľudovej muziky folklórnych súborov Podžiaran z Papradna, Bukoviny z Brvnišťa, Štiavnickej muzičky a heligonkárov z Marikovej.

Už po siedmykrát

Akciu v Papradne otvoril predseda občianskeho združenia Bačova cesta Ľudovít Urbanovský.

Vyzdvihol snahu majiteľky farmy Anny Beníkovej, ktorá výraznou mierou prispieva k tomu, aby sa toto dedičstvo zachovalo aj pre ďalšie generácie. „Ovčiarska slávnosť je na Slovensku už po siedmykrát. Teší nás, že sa jej zúčastňuje čoraz viac ľudí, čo sa, v konečnom dôsledku, odráža vo zvýšenej konzumácii mliečnych a mäsových výrobkov,“ uviedol.

Z Liptova až na Považie

Samotný projekt vznikol v Žilinskom kraji za výraznej podpory predsedu samosprávneho kraja Juraja Blanára, ktorý prijal pozvanie aj do Papradna.

Zmysel akcie nie je podľa neho iba v tom, že sa ľudia zídu a pochutnajú si na špecialitách. Spočíva v tom, že si uctia pamiatku predkov, ktorí to dobre premysleli.

„Ovečka priniesla úžitok, nakŕmila ľudí, obliekla, zabavila, a potom sa kamsi vytratila. Vďaka zanieteným chovateľom sa však vrátila späť. Dnes už môžeme s hrdosťou konštatovať, že sa dostávame do tradície bačovskej cesty, ktorá postupne prešla z Liptova až na Považie do lokalít Pružiny a Papradna,“ skonštatoval župan.

Posol dobrej správy

Podporu celému projektu vyslovil aj župan Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Teší ho, že tradícia prešla vďaka salašom v Pružine a v Papradne aj do Trenčianskeho kraja.

„Verím, že k Bačovej ceste sa v budúcnosti pripoja i ostatné salaše, pretože poslaním projektu je podporovať salašníctvo vo všetkých regiónoch. Je to niečo, čo tu v minulosti bolo a čo je potrebné zachovať. Dobrou správou je, že vláda sa rozhodla znížiť na niektoré potraviny DPH z dvadsať na desať percent. Dúfam, že takto upravená daň uľahčí situáciu aj ľudom, ktorí sa starajú a rozvíjajú salašníctvo na Slovensku,“ zhodnotil Jaroslav Baška.

Od milióna k tisícom

Pred sto rokmi sa na Slovensku chovalo milión oviec, pred dvadsiatimi piatimi rokmi 630- tisíc a súčasný stav je 401-tisíc oviec chovaných na Slovensku.

Predseda zväzu chovateľov oviec a kôz Igor Nemčok dúfa, že aj vďaka týmto podujatiam sa ich stav zastabilizuje aspoň na čísle 600-tisíc. „Je jedno, či Bačova cesta začína nad Liptovskom Marou a končí v Papradne. Dôležité je, že plní ciel propagácie chovu oviec a zlepšuje spotrebu probiotických potravín. Jediná méta, ktorú sme si dali, bola, aby ľudia zdravo žili a nezabúdali na kultúru, ktorá je na Slovensku sedemsto rokov. S potešením konštatujem, že aj vďaka zanieteným farmárom, ako je Anna Beníková, sa k cieľu približujeme, “ dodal Igor Nemčok.



Zdroj: http://nasapovazska.sme.sk/c/7853668/bacovou-cestou-v-papradne-sa-vydali-aj-zupani.html#ixzz3x6x1kQrG